Hui podem llegir al Levante un article del nostre vocal de districte Artur García, denunciant els perills latents al nostre districte i que continuen sense solucionar.

L’article podeu visualitzar-lo ací

El perill de viure a Patraix

El districte de Patraix, localitzat a la zona sud de la ciutat de València amb més de 100.000 persones, és un àrea de València fonamentalment residencial, sense grans centres comercials, zones de bullícia o oci. No obstant, presenta tot un seguit de problemes típics d’altres barris de la ciutat de València, com la brutícia en els carrers, la falta d’espais verds i zones esportives, biblioteques, contaminació acústica, etc.

Però al costat d’estos problemes, hi ha uns fets i uns problemes peculiars que li diferencien d’altres barris de la ciutat.

Situades en els barris de Sant Marcel.li i la Creu Coberta, al carrer Alcalà de Xivert, existeixen unes naus industrials abandonades que es troben cobertes de plaques d’amiant. Estes plaques deteriorades, en mal estat, trencades, emeten de manera continuada partícules d’este producte tòxic.

L’amiant, també conegut com asbesto, va ser prohibit a Espanya l’any 2001 al estar reconegut per l’OMS com a producte cancerigen. Malgrat aquesta normativa i del fet de ser un producte que pot ocasionar càncer de pulmó i malalties respiratòries, l’amiant continua envoltant els habitatges del barri.

Per altra banda, al barri de Favara, al carrer Gaspar Aguilar, existeix una subestació elèctrica, propietat de Red Eléctrica Española, que els veïns i els grups polítics hem sol·licitat el seu trasllat pel perill que representa.

La indignació s’engrava quan es varen concedir uns terrenys per a la seua nova instal·lació en la ronda sud, concretament en la V-30, lluny de zones habitades.

El manteniment d’esta subestació a zona habitada, enfront de l’opinió dels veïns i de tots els grups polítics que sol·liciten el seu trasllat pel perill que pot representar l’emissió d’ones electromagnètiques (cal recordar que al maig 2008 va patir una explosió amb emissió de gasos tòxics, segons informe del cos de bombers, i fa poc, el 20 de novembre d’enguany, un treballador va patir cremades a les mans després d’ocórrer un accident), és una demostració que els poders econòmics estan per damunt de la salut dels ciutadans.

Caldrà demanar la nacionalització de les companyies elèctriques per tal de garantir la seguretat de la població?

Finalment, els veïns del districte de Patraix, i de tota la zona sud de València, patim des de fa anys el pas d’avions que aterren o ixen de l’aeroport de Manises.

Des de les associacions de veïns i dels partits polítics, ens hem dirigit als diferents organismes responsables (AENA, Ajuntament de València, Generalitat Valenciana i Ministeri de Foment) perquè els avions realitzen la seua entrada a l’aeroport de Manises seguint els corredors dissenyats que van per damunt del nou llit del Túria, com va ser l’acordat pel Ministeri de Foment i AENA.

Els responsables d’AENA afirmen que es segueixen estes línies, però açò no és real i es pot comprovar tots els dies com els avions transiten pels carrers dels barris de Favara i Patraix a qualsevol hora del dia.

Als veïns del districte ens preocupa sobre manera la contaminació acústica, ja que son fins a 80 avions els que es poden comptabilitzar al dia passant pel cel dels nostres barris.

La situació s’engrava perquè estos avions passen a baixa altura en el seu trajecte a l’aterratge, augmentant la preocupació per la contaminació de l’aire que es respira per la combustió dels motors de les aeronaus o el risc de catàstrofe que podria sobrevindré. A més, resulta curiós que l’Ajuntament de València tinga la intenció d’obrir els nomenats ‘jardins del silenci’, quan al nostre districte continuen passant els avions a baixa altura provocant un soroll que no calia patirem.

Els veïns dels nuclis urbans de la zona sud de València volem no sentir-nos indefensos, poder viure sense eixes preocupacions i continuar vivint uns barris tranquils i sense perill per la nostra salut.